29 mei 2021: Dikke Ikke – de schaduwkanten van het individualisme

Op zaterdag 29 mei hoopt CMF-Nederland haar voorjaarsconferentie te houden. De conferentie is gericht op artsen en studenten geneeskunde en zal digitaal plaatsvinden. Deze keer rond het actuele thema Dikke Ikke, de schaduwkanten van het individualisme. Filosoof en ChristenUnie Eerste Kamerlid Maarten Verkerk en theoloog en CMF-stafwerker voor het studentenwerk Arjen Zijderveld gaan met ons zoeken naar een gebalanceerde visie op autonomie en individualisme.

Verdere toelichting

Met groeiende aandacht voor autonomie is er de afgelopen decennia meer plek gekomen voor de persoonlijke afwegingen van de patiënt. Dat is een duidelijke positieve verbetering! Binnen de geneeskunde merken we echter ook de keerzijde van deze ontwikkelingen. We krijgen vaker te maken met wens-geneeskunde. We worden geconfronteerd met diverse vormen van agressie. En krijgen steeds duidelijker te zien hoe wijdverbreid eenzaamheid is, in alle lagen van de bevolking.  De centrale vraag van deze conferentie, kunnen we een antwoord formulieren op de schaduwkanten individualisme zonder de mooie kanten ervan te verliezen?

In de ochtend zijn er twee lezingen. Filosoof Maarten Verkerk zal ingaan op de filosofische geschiedenis van autonomie en individualisme en pleiten voor een relationele visie op autonomie. Theoloog Arjen Zijderveld zal hierop voortbouwen door de Bijbelse metafoor van de zorgzame vader/moeder toe passen op de gezondheidszorg. In de middag volgt een workshopprogramma waarin de onderwerpen omgaan met een klacht, agressie, eenzaamheid en carrière op een praktische wijze worden uitgediept.

De conferentie is opgezet voor artsen en studenten geneeskunde, maar raakt een thema wat veel breder leeft. Met name het ochtendprogramma zal veel mensen aanspreken en inspireren. 

Meer informatie over deze bijeenkomst

image_pdfimage_print