FIAMC op de Wereld Jongerendagen – Lissabon

FIAMC, March 16th, 2023

FIAMC will once again be present in the World Youth Days (WYD). We aim to be closer to medical students and our younger colleagues. They are the future of our National Associations and of our World Federation. This year we are preparing two meetings for WYD Lisbon 2023 : 

  • Bootcamp ‘Tirocinium AD MMXXIII‘: July 28 – July 31.
  • III Young Catholic Doctors International Meeting: August 2nd.

Tirocinium shall be the First International Medical Students Leadership Bootcamp promoted by FIAMC uniting the expertise of CMA Youth Sections from USA, Portugal, Croatia, Netherlands and Brazil. 

We invite each national Catholic Medical Association to nominate two students to join our Tirocinium. The president or a director of the CMA should write a simple recommendation letter to be attached to these students application form. If possible, we ask you to send the names of the two nominees to the e-mail societas.lucae@gmail.com untill march 26th. If your CMA does not have a student to nominate, we would ask you to share and promote the event locally so interested students can apply directly. 

If you have any further questions about the Tirocinium event or application process, please contact us at societas.lucae@gmail.com.

Events Summary

Camp Name: Tirocinium AD MMXXIII

Theme:  “Stand Up and Go” (Luke 17:19)
Type of event: Bootcamp
Location: Quinta da Texuga, Rua da Texuga 2050-366, Azambuja, Portugal
Dates: Friday afternoon, July 28 to late Monday afternoon, July 31, 2023
Cost: 100 Euros
Application form: https://forms.gle/T7c7qzxH8YkGRU179
(max 2 students per CMA)

Meeting name: III Young Catholic Doctors International Meeting 

Theme:  “Stand Up and Go” (Luke 17:19)
Type of event: Symposium
Proposed date:
 August 2nd 2023 (Wednesday) – to be confirmed
Time: Afternoon (14:00 – 17:00 h) – to be confirmed
Location: Catholic University of Lisboa – to be confirmed
Cost: free admission
Application: not necessary


Health Care Ethics – Catholic Perspectives

Zomercursus georganiseerd door “St André International Center for Ethics and Integrity”

Meer informatie


Hoe gaan we als kerk om met bedreigingen van het ongeboren leven?

Nieuwe medische ontwikkelingen bedreigen het ongeboren leven. Bijvoorbeeld het kweken van embryo’s t.b.v. wetenschappelijk onderzoek. Arthur Alderliesten schreef het boek Recht op leven waarin deze ontwikkelingen worden geschetst en die tijdens het symposium aan bod komen. Vanuit de ethiek van Dietrich Bonheoffer wordt hierop gereflecteerd en wordt er gezocht naar antwoorden. Het recht op leven is gegeven met het leven zelf.

De oproep aan de kerk is om zich uit te spreken voor het recht op leven en inclusieve geloofsgemeenschappen te vormen waarbinnen men ontvankelijk is voor het kwetsbare en soms ook ongevraagde leven. Prominente van sprekers uit kerken in Nederland reageren tijdens het symposium om deze oproep.

Symposium en boekpresentatie in de St. Janskerk te Gouda


De Zorgende Gemeenschap

Symposium bij gelegenheid van de inaugurele rede van prof.dr. Stef Groenewoud.

“Gezondheid is voor iedereen belangrijk. Het helpt mensen om een goed leven te leiden, zelf en met elkaar. Wanneer de gezondheid wankelt, wil iedereen kunnen rekenen op goede, toegankelijke en betaalbare zorg en ondersteuning op basis van de (para)medische, verpleegkundige en gemeentelijke expertise. Die zorg staat echter toenemend onder druk. Als we niets doen, dreigt de zorg vast te lopen. We moeten daarom aan de slag. De zorgsector, de politiek en de samenleving als geheel; alleen samen kunnen we de zorg toekomstbestendig maken.”

Dit zijn de openingszinnen van de tekst van het Integraal Zorgakkoord (IZA): de routekaart voor de zorg voor de jaren 2023 tot en met 2026. Het beleid dat in het IZA wordt geschetst, bevat elementen van marktwerking en competitie (zorg moet waarde toevoegen, doelmatig zijn, de beste zorg moet ingekocht worden), maar bespreekt ook de noodzaak van samenwerking, eigen verantwoordelijkheid en preventie. Welke ideologische opvattingen over een rechtvaardig zorgstelsel bieden de beste waarborgen voor een toekomstbestendige gezondheidszorg, die voor iedereen toegankelijk is – ongeacht afkomst, achtergrond, inkomen of woonplaats?

Programma van het symposium
Aanvullende informatie en aanmelding


Gebedsgenezing – (hoe) bestaat het?

Gebedsgenezing – (hoe) bestaat het?

Op dinsdagavond 23 mei 2023 hoopt CMF-Nederland een avond te organiseren rond het onderwerp Gebedsgenezing. Dit naar aanleiding van het promotie-onderzoek van Dick Kruijthoff, huisarts, met de titel Healing after Prayer, an interdisciplinary case studyGebedsgenezing is een thema wat veel christenen bezig houdt, maar er is niet of nauwelijks wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Het is dan ook uniek dat er nu op deze manier onderzoek is gedaan naar gebedsgenezing. Daarom zijn we dankbaar dat we als CMF-Nederland een avond over dit onderwerp kunnen beleggen met Dick Kruijthoff als hoofdspreker. Hij zal vertellen over zijn onderzoek en zijn bevindingen. Daarnaast zal er een panel worden gehouden met Dick Kruijthoff, Rick Paul (chirurg n.p.) en Gerrit Glas (psychiater en filosoof). De laatstgenoemden waren ook nauw betrokken bij dit promotieonderzoek. 

Verdere toelichting

Gebedsgenezing is een thema wat veel christenen bezig houdt, maar er is niet of nauwelijks wetenschappelijk onderzoek hiernaar. Het is zeldzaam wereldwijd en uniek in Nederland dat hier nu onderzoek naar is gedaan. De aanleiding voor Dick Kruijthoff om te beginnen aan dit onderzoek was een voor hem onverklaarbare genezing op gebed van een van de patienten uit zijn praktijk. Naar aanleiding hiervan is hij begonnen met een promotieonderzoek aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Samen met een team van (medische) specialisten heeft hij casussen verzameld en grondig onderzocht. Zijn dit opmerkelijke genezingen waar wel een medische verklaring voor is, of zijn ze medisch onverklaarbaar? Daarnaast heeft Dick Kruijthoff middels analyse van diepte-interviews met betrokkenen gekeken naar wat er (nog meer) gebeurt op het moment dat iemand een genezing op gebed ervaart. 

Gedurende de avond zal Dick Kruijthoff meer vertellen over de opzet van zijn onderzoek en de resultaten. Daarbij zullen zijn twee onderzoeksvragen centraal staan. Namelijk: komen we ‘medisch opmerkelijke’ en/of ‘wetenschappelijk onverklaarde’ genezingen tegen? En welke verklarende (multidiscipinaire) perspectieven en modellen kunnen ons helpen om de bevindingen te begrijpen? Deze avond wordt in de eerste plaats door CMF-Nederland georganiseerd voor haar achterban, namelijk artsen en geneeskundestudenten. De inhoud en opzet van de avond zal daar ook op gericht zijn. Tegelijkertijd is het een onderwerp dat velen bezighoud. Geïnteresseerden zijn dan ook van harte welkom!

Meer informatie